Voor het maken van een bronzenbeeld komt heel wat kijken eerst moet het beeldje in was gemaakt worden, als het een unica is gaat dit beeldje naar de bronsgieter, worden er meerdere exemplaren van gegoten dan moet er een siliconen mal worden gemaakt.

Mijn man en ik hadden besloten om er vier te laten gieten, dus moest er een siliconen mal gemaakt worden.

De bronsgieter Frank van Ede geeft cursus in het maken van deze mallen, Wim is daar op cursus geweest en heeft van mijn wassen beeld een siliconenmal gemaakt. Voor meer informatie over de bronsgieter www.frankvaneden.nl

Frank van Ede doet vervolgens de voorbereiding om de beeldjes in brons te kunnen gieten, de gietmethode die hij toepast noemt men “Cire –Perdue”, de beeldjes worden ingekapseld in een soort gips en worden verhit tot 800 graden, de was smelt en de vorm komt vrij.

Het brons wordt verhit tot 1200 graden en dit vloeibaar brons wordt in de mal gegoten, na het afkoelen wordt het gips verwijderd en de beeldjes schoongespoten.

Dan kunnen we met het afwerken beginnen, allereerst worden de ontluchting kanalen verwijderd en dan kan het verdere afwerken beginnen.

Tot slot wordt het beeldje gepatineerd en in de was gezet.

Al met al een hele klus, maar het resultaat mag er zijn.

 

Klik voor een grotere afbeelding